Utlåningen av lättläst ökar hos många – vad har hänt?

Camilla BatalNär vi träffar bibliotek eller pratar med er på sociala medier, så hörs det tydligt att många lyckats öka utlåningen av lättläst litteratur för vuxna. På Bibliotek Sundbyberg med över 20% och i Borlänge med 16% som exempel. Det är förstås positivt att höra att läsarna hittar fram till de lättlästa böckerna. Och kanske att våra ansträngningar de senaste åren har givit resultat. Vi har rest runt i länen och pratat om att nya målgrupper behöver lättläst och om hur biblioteken kan nå ut bredare till alla läsare som kan behöva lättläst litteratur.

Men hemligheten är väl gissningsvis att det är ni bibliotek som arbetar mer aktivt med lättläst. Vi vet ju att lättlästa böcker inte lånar ut sig själva i samma utsträckning som annan litteratur. Det krävs mer av er bibliotekarier för att nå fram och nå ut med lättläst - aktiviteter på biblioteken eller kanske främst utanför biblioteken.  

Bidra gärna med goda exempel!

Just nu uppdaterar vi vår bibliotekswebb utifrån en undersökning vi genomfört där vi bland annat ställt frågan vad man efterfrågar från bibliotekshåll. Goda exempel svarar många! Man vill alltså läsa om andra bibliotek runt om i landet som gjort saker för att nå fram med lättläst och därför ska vi fylla på vår bank tänker vi. Men det kan vi förstås inte göra utan er hjälp. Så vi hoppas ni vill höra av er till oss och berätta: Om vilka aktiviteter ni gjort och vilka resultat de givit. Vi kommer att lyfta alla bibliotek som svarar på vår webb. Det kan hända att vi ringer och intervjuar er om vi vill veta mer. Statistik är vi också intresserade av - har utlåningen ökat när ni genomfört aktiviteterna?

Det här är så viktigt att vi vill ge bort en bok till alla som svarar före 15 mars, så ring eller maila oss nu!

Tackar på förhand gör

Camilla Batal

1 kommentar om “Utlåningen av lättläst ökar hos många – vad har hänt?”

  1. En anledning till ökningen är definitivt projekt Läskraft!. En återkommande kommentar från bibliotekarier i de kommunala arbetsgrupperna för projektet är att de ser hur utlåningen av LL-böckerna har ökat sedan de gick med i projektet. Återkommande är också att många bibliotek har ökat sina inköp av just LL-böcker för att kunna möta denna ökade efterfrågan. Roligt!
    /Catharina Kåberg, projektledare för Läskraft!/Centrum för lättläst

    Skrivet den mars 15, 2012 kl 15:42 av Catharina Kåberg

Kommentera

Dela på Internet: