Välkommen till projekt Läskraft!

Högläsare_lyssnare_467

Framsidan på rapportenSlutrapport för projekt Läskraft!

"Den sista augusti 2013 avslutades det nationella projektet Läskraft! efter fyra år. Det har varit fyra mycket intensiva, inspirerande, utmattande, glädjande och roliga år. Att projektet avslutas innebär inte att arbetet med att sprida Läskraft! upphör. Det fortsätter, nu som en del i ordinarie verksamhet.

Det som har uppnåtts kommer att upprätthållas, förhoppningsvis utvidgas och kanske även utvecklas. Som i Jönköpings län där man i tre pilotkommuner har arbetat med Läskraft! och mångfald för äldre med utländsk bakgrund. Eller som i Mjölby där man har börjat fundera på om konceptet med Läskraft! skulle kunna användas även inom psykiatrin."
Ladda hem rapporten (pdf) 
Länge leve Läskraft! Läs Catharinas Kåbergs tack till alla inblandade

Läskraft! gav över 1000 nya högläsare och över 600 medlemmar i arbetsgrupper!

Projektet i siffror (pdf) 

Bild med texten Högläsning stimulerar dementaEleonor - en eldsjäl för läsning!

Radio Kalmar har gjort ett inslag om Läskraft! och intervjuat Eleonor Eilhelmsson, som är med både i länsarbetsgruppen och i arbetsgruppen för Kalmar. Vi har tidigare publicerat en artikel om henne och hennes man Ingvar i Läsombudet. I radioinslaget läser Eleonor ur LL-boken Alfred Nobel för sin man.
Lyssna till radioinslaget 
Läs artikeln från Läsombudet 

askersund_dump.JPG"Kultur och hälsa har
ett starkt samband"

Från och med hösten kommer en grupp högläsare besöka Norra bergens äldreboende en gång i veckan för att läsa högt för personer med demens. Projektet Läskraft! har funnits på flera håll i landet tidigare och kommer nu även till Askersund.
− Vi tror på den där stunden där man kan samlas runt en bok. Kultur och hälsa har ett starkt samband, säger Annika Restadh."
Läs mer om satsningen på Läskraft i Askersund

Tillbaka till minnena i Rättvik

tillbakatillminnena"Högläsaren Rolf Nyström vill sprida glädje och sätta piff på tillvaron för andra.

− Jag har mycket kärlek i mitt liv, jag är trygg och jag vill dela med mig till andra, säger Rolf.

Genom att läsa böcker och även sjunga tillsammans med äldre på äldreboendet Enådal i Rättvik hittar Rolf och de äldre tillbaka till barn- och ungdomstiden."
Läs hela artikeln på dt.se 

Ulla SimonssonTre röster om projekt Läskraft!

Ulla Simonsson,
frivillig Läskraft-högläsare i Karlskrona säger:

"Det ger så mycket, och jag är så glad över att jag har gått in i detta. Men det allra viktigaste är att det ger de boende så mycket stimulans och glädje."
Läs vad Ulla, Maria och Jessica tycker om Läskraft!

Norra Skåne skriver om Läskraft!

- Det är en mänsklig rättighet att få ta del av det skrivna ordet, men ingen självklarhet för väldigt många. Men genom högläsning går det att råda bot på det, och för de som är dementa kan det till och med vara så att de blir lugnare av att någon läser för dem, säger Catharina Kåberg till Norra Skåne.se.Läs hela artikeln

Del-av-finländska-gruppen-Projektledare-Johanna-Rutenberg-i-mittenFint finskt besök!

Den 15 juni fick Centrum för lättläst besök av en grupp från Finland. Ansvarig för gruppen  var Johanna Rutenberg som är projektledare för ett finlandssvenskt läsombudsprojekt som vänder sig till personal inom äldreomsorg och omsorg. Efter att ha hört talas om projekt Läskraft! funderar de nu på att utvidga sitt projekt till att omfatta även frivilliga högläsare.
Läs mer och se bilder

Pengar till år fyra!

Projekt Läskraft! har pågått i tre år med stöd från Allmänna Arvsfonden. Nu har Kulturrådet delat ut bidrag till bra kulturprojekt för äldre. I hård konkurrens med andra satsningar fick demensboendet Hattstugan på Gotland i samarbete med Centrum för lättläst 400 000 kr till projekt Läskraft! Nu har vi fått möjlighet att fortsätta arbetet ytterligare ett år! Det är framför allt i Mälardalslänen med Stockholmsregionen som Läskraft! kommer att spridas med hjälp av kulturrådspengarna. Vi tackar för förtroendet! Kulturrådets beslut (pdf)

Jönköpings Posten uppmärksammar Läskraft!

Tidningssida med Marie Schelander

"Vi måste vara grindöppnare och öppna grinden till livet igen för de demenssjuka. Då använder jag böcker, där har jag min källa till allt annat som händer sedan. Böckerna ger den demenssjuke stimulans och närhet till sin själ." säger Marie Schelander i Jönköpings Tidningar.
Läs hela artikeln (pdf) 

LogotypeNya Wermlands-Tidningen
skriver om Läskraft!

"Högläsning för dementa är något som kan skapa en bättre livskvalitet för de som drabbats av sjukdomen. I år drar projektet "Läskraft" i gång i Dalarna.
I Malung anordnas det cirkelföreläsningar för att utbilda volontärer som ska läsa högt för dementa personer."
Läs hela artikeln 

DalaDALA-DEMOKRATEN
skriver om Läskraft!

"Högläsning ger dementa stimulans. Det tror man inom äldreomsorgen i Smedjebacken och på Studieförbundet Vuxenskolan. Nu söker man gemensamt personer som är villiga att läsa för de gamla.

− Vi söker frivilliga eller anhöriga som har läsvilja. Vilja att läsa en stund som volontär utan ersättning, säger verksamhetsutvecklare Anna-Lena Åslund på Vuxenskolan."
Läs hela artikeln

Eftersnack-i-Mora_bred.jpg

Lyckad början på projekt Läskraft! i Dalarna

I början av februari genomfördes inspirationsdagar i Mora och Borlänge för kommunerna i Dalarna. 106 engagerade och intresserade personer deltog och alla länets 15 kommuner var representerade. Borlänge, Gagnef, Malung och Vansbro var några av de kommuner som bildade arbetsgrupper direkt i samband med dagarnas gruppsamtal. En bra och mycket lyckad början på projekt Läskraft! i Dalarna!
Se bilder från inspirationsdagarna i Dalarna 

Karin-Olsen-Bjuv_2.jpg− Det är bara att tuta och köra!
säger Karin om projekt Läskraft!

En av alla regniga dagar i januari åker jag till Bjuv i Skåne för att träffa Karin Olsen. Karin är ansvarig för Kultur i vården i kommunen och var med på inspirationsdagen i Malmö om projekt Läskraft!. Efter dagen i Malmö ringde Karin och berättade mycket entusiastiskt att hon tyckte att dagen hade varit så inspirerande att "hon höll på att smälla av".Läs hela intervjun med Karin

Rapport från år två

Det gjordes mycket under Läskrafts! andra år. Om det kan du läsa i projektrapporten. Så här skriver projketledaren Catharina i slutordet:
"Att som projektledare få rapporter om hur det efter inspirationsdagarna i länen har startats lokala arbetsgrupper för Läskraft! i Kalix, Hultsfred, Ljusdal, Lerum och andra kommuner, ger en fantastisk glädje. Samma glädje som mejlet om hur man i Övertorneå, en kommun med ca 4.800 invånare, har 16 frivilliga som vill bli utbildade till högläsare. Eller som när en kvinna från Röda korset i Rasbo i Uppsala kommun ringer och berättar att de är 12 stycken som vill gå högläsarutbildning, och tillägger att: Alla känner inte till detta ännu så vi kan bli fler.
Ladda hem rapport från projektets andra år 

Artikel ur BORÅS TIDNING/TT: 
"Känslor behöver inte minnen"

"Glädje och sorg kan finnas kvar trots att minnet av det som skapade känslan har utplånats. Vi behöver inte minnesförmåga för att hålla kvar en sinnesstämning, visar forskning som kan få betydelse för vården av dementa."
Läs hela artikeln

Dela på Internet: